Leiebil i Sverige

Oresund Bridge - Sweden

Söta bror, som våre svenske naboer i øst ofte omtales som, har i mange tiår nå vært åsted for utallige ferier. Sverige er på samme måte som vårt eget, et langstrakt land med en lang kystlinje. De mest populære feriebyene i Sverige ligger uansett i den sørlige delen av landet, med storbyer som Göteborg, Malmö og ikke minst hovedstaden Stockholm som tre av de mest populære turistmålene. Flere av disse kan man enkelt ta seg til med bil fra Norge, eller man kan fly direkte til byene for å ordne med leiebil der.

Sverige har drøye ni millioner innbyggere, og over en fjerdedel av disse bor i hovedstaden Stockholm eller i områdene rundt byen. Følgelig er den svenske hovedstaden betraktelig større enn den norske, og et besøk hit kan absolutt regnes som en storbyferie. Stockholm ligger i det sørøstlige Sverige med kystlinje ut mot Østersjøen.

Typiske byer å besøke med leiebil

Hvis man bare skal besøke én enkelt by og kun ønsker å oppleve de sentrale attraksjonene, så vil man fint klare seg med bruk av kollektivtransport som trikk (eventuelt taxi) i de aller fleste storbyene i Sverige. Derimot så vil leiebil i Sverige være langt mer sparsomt (og ikke minst spennende) dersom man vil utforske nærliggende småbyer, eller enklest mulig ta seg til de forskjellige attraksjonene. Bilferie langs den vestlige kysten av Sverige er for eksempel et populært reisemål. Det er for øvrig billigere med leiebil over grensen enn hva det er i Norge, men hvis man uansett skal kjøre tur/retur fra for eksempel Oslo så vil det trolig være enklere å leie bil før avreise.

Stockholm

Med leiebil i Stockholm tar du deg enkelt til de ulike attraksjonene i byen. Selv om selve sentrum av Stockholm har mye å by på, så ligger de forskjellige severdighetene spredt. En kjøretur til Drottningsholms slott, som er feriestedet til den svenske kongefamilien, ligger en kjøretur på 1,5 mil utenfor sentrum. Få også med deg Skokloster-slottet fra 1600-tallete, som ligger knappe 7 mil fra sentrum. Vil man ha en bilferie i Sverige, så kan man fly til Stockholm og leie bil på flyplassen. Deretter kan man kjøre de drøye 60 milene til Malmö helt på sørspissen av Sverige, før turen går oppover til Göteborg.

Malmö

42_malmöMalmö er en svensk storby som ligger helt på sørspissen av Sverige, og som ligger svært nært den danske hovedstaden København. Kjøreturen over dit tar kun knappe 45 minutter, og følgelig er det massevis av spennende opplevelser dersom man skal på ferie i Sverige med Malmö som hovedbase. Leiebil i byen er nærmest en nødvendighet dersom man vil se alle de nærliggende attraksjonene og mulighetene, deriblant en tur over til den danske øyen.

Göteborg

Göteborg er den storbyen i Sverige som ligger nærmest Norge, og avstanden fra Oslo er kun en kjøretur på knappe 3-4 timer. Byen er blant annet kjent for sitt tivoli Liseberg, men har også mange historiske attraksjoner og severdigheter. Man kan klare seg fint i Göteborg uten bruk av leiebil, men byen er altså optimal for en bilferie fra Norge. Det er også massevis av spennende landsbyer langs kystlinjen både nord og sør for byen, som best oppleves dersom man har leiebil.

Trafikkregler i Sverige

Nordmenn vil stort sett ikke oppleve noen utfordringer ved å kjøre bil i Sverige, da trafikkreglene nærmest overalt er tilsvarende det man har i Norge. Dessuten er veinettet bedre over store deler av Sverige, slik at hastighetene også er noe høyere. På motorveien er det dog sjeldent høyere fartsgrense enn 120 km/t, selv om trafikken tilsynelatende ofte går fortere enn som så. I tettbebygde strøk er fartsgrensen 30-50 km/t, mens den på landevei vanligvis er 70-90 km/t. Se hos Novasol for mer trafikkregler i Sverige.